Projekt
Genom åren har stadsbudskåren Karlskrona förskönat staden genom olika projekt. Först ut var statyn Fiskargumman nere på fisktorget som invigdes den 15 augusti 1982. Stadsbudskårens uppgift är att på olika sätt bevara, försköna samt utöka dokumentationen om
Karlskrona, bl.a. i form av konst i alla former. Karlskrona Stadsbudskår samarbetar gärna med
andra organisationer och enskilda som har staden som sitt främsta intresse.
Snart är det dags igen då konstverket Pillemausaren invigs nere utanför 17 port, klockan 12.00 den 16 maj 2025.
 
Upplev våra projekt i centrala Karlskrona
 

Fiskargumman
Fisktorget, Trossö
 
Statyn är en gåva från stadsbudskåren 1982 och är en manifestation på platsens historiska och vardagliga betydelse. Konstnären Erik Höglund är född och uppvuxen i Karlskrona. Fiskargumman på Fisktorget i Karlskrona invigdes med pompa och ståt på Karlskronadagen, söndagen den 15 augusti 1982. Kommunalrådet Göte Telleborn höll tal, det var stor folkfest och dagen innan hade Karlskronas första, största och bästa karneval dragit fram genom stadens gator.
Foto: Sara Hedberg
 

Vrakekan Klaura
Stumholmen, Trossö
 
Inför stor publik på Fisktorget den 12 maj 1985, döpte Stadsbudet och landshövdingen Camilla Odhnoff stadsbudskårens dittills största projekt till det karlskronitiskt klingande namnet ”Klaura”. Men någon rast och vila blev det inte. Omedelbart skickades hon iväg till Stockholm för att förgylla evenemanget Blekinge på Skansen.
Foto: Charlotta Bäckström, BLT
 

Klaura och Frassebänk
Kvarnaberget, Björkholmen
 
Hösten 2004 väckte stadsbud Nr 9, Bert Svanstein, idén om att en ljugarbänk, tillägnad det karlskronitiska kärleksparet Frasse & Klaura, skulle iordningsställas på Björkholmen. Stadsbuden tyckte det var en god idé, och man tillsatte en arbetsgrupp. Härifrån skulle man ha en utmärkt utsikt över Borgmästarefjärden och det har man verkligen.
Foto: Joachim Cruus
 

Lekskulptur av Ulf Rollof
Stumholmen, Trossö
 
Kåren ”satte ner foten” när det gällde att inbjuda konstnärer, och i oktober 1998 kontaktades konstnär Ulf Rollof, född i Karlskrona och berömd överallt utom i sin forna hemstad. Han blev entusiastisk inför projektet och framförde genast det numera välkända ” huvudförslaget.”
Foto: Marcus Palmgren, BLT
 

Nils Holgersson - en skulptur av en liten parvel på besök i Karlskrona
Drottninggatan 2, Trossö
 
Den ekonomiska biten föll på plats när, av en händelse, Stadsbudet Nr 8 Peter Althini råkade stöta på Mikael Blomqvist (fd. stadsbud Nr 7), som då fick kännedom om projektet Nils. Det är väl känt att Mikael är intresserad av konst, så det är inte underligt att han genast blev entusiastisk inför kårens projekt.
Foto: Staffan Lindbom, BLT
 

Milleniumkapseln år 2000
Nedgrävd bredvid statyn Karl den XI, stortorget
 
I samband med att Karlskrona kommun förnyade torget och statyn av Karl XI år 2017, grävde statsbudskåren ner en tidskapsel.
Tidskapseln innehåller bland annat en mobiltelefon, dagstidningar, ett usb-minne med bilder med information från Karlskrona, några sedlar och mynt samt en tågtidtabell.
1897 skall det ha grävts ner en liknande tidskapsel på platsen, men den är inte återfunnen. Var kan den vara månne och vem hittar den i framtiden?!
 
 
Flera projekt av annan karaktär
 
Tidskrift
 
Karlskronavyer
Den allra första ”Karlskronavyn” utkom i november månad 1994. Vårt eget Stadsbud Nr 9 Bert Svanstein, tillika en av kårens stiftare, hade då sedan länge burit på idén om att ge ut en skrift med bilder från Karlskrona.
Den sista Karlskronavyn gavs ut till Lövmarknaden 2009. Sammanlagt blev det 25 utgåvor.
I samband med detta har Stadsbudskåren överlämnat försäljningen till:
Hans Svanstein 0709-58 12 68
Smått & gott
 
Bakelser
Frasse och Klaura skapades av Richard Melander (1857 – 1922). Hans dikter skrevs på Björkholmsmål. Att han är Frasses och Klauras pappa tycks inte många känna till. Äran för tillkomsten av Frasse och Klaura tillskrivs oftast Sven-Öjvind Swahn vars Björkholmsballader om det förälskade paret också är en lovsång till Karlskrona och Björkholmen.
Bok
 
Wämö - en historisk vandring helgnöjen, kohagar och ond bråd död
Författare Matilda Skoglöw, utgiven 2009
Konstgalleri
 
Försäljning av konst
Kontakt:
Conny Midenhag
0709-30 25 00
conny@midenhag.se
Vill du bidra?
